Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie r.1995

 

1995

Tento jedinečný rok se nese ve znamení odchodu jednoho člena a příchodu mnoha nových. Vezměme to ale popořádku. Dalším závodem, kterého se naši borci zúčastnili (ly) byla slavná Jizerka. Naši tentokrát obsadili (ly) hned několik kategorií. To proto, aby byly o novém klubu dostatečně nahlas slyšet předpokládané vynikající reportáže. Úspěch však byly tentokráte, řekněme, střídavé.
V kategorii Skj bojovaly Simča a Petra. Simča nakonec vybojovala 7. místo, když celkově byla na trati tři hodiny. Petře se již tolik nedařilo a po prvním kole, ve kterém skončila jedenáctá, do druhého už nenastoupila.
V kategorii C1 závodili opět dva naši závodníci. Ríša jel obě kola fantasticky a po zásluze vyhrál. Ani Zbyňa si nevedl nijak špatně a obsadil konečné 5. místo.
V kategorii A závodil jen Kiťas, a protože na Honzu Chluma s jeho alaskány stačit nemohl, skončil na vynikajícím 2. místě.

Bohužel po tomto závodě se určité problémy vyhrotily a Ríša , který nebyl spokojen s činností klubu sbalil na Ramzové kotce, které mimochodem nebyly jeho, a beze slova zmizel v Prostějově. Spory, které měl s některými členy se daly určitě řešit s menší euforií.
Nicméně jeho odchod se nijak negativně na činnosti klubu nepodepsal. Naši členové i nadále podnikali spanilé jízdy po republice a sklízeli zasloužené ovace.
Dalším takovým příkladem se stala Ledová jízda neboli memoriál Dr. V. Vojtěcha, konaný v Krkonoších 9.-11.2.1995. Naše dvě loňské posádky se sloučily v jedinou (na saních stál Kiťas a na běžkách Zbyňa) a dosáhli fantastického úspěchu, protože skončili na 2. místě tohoto prestižního etapového závodu. Pravda, souhra těchto dvou rozdílných osobností se neobešla bez nepochopení. V momentě kdy v přeplněné hospodě Kiťas ukazoval na prstech, že půjdou spát v devět hodin, Zbyňa pochopil jeho gesto, že si dají ještě devět piv a s rozpačitým pohledem prohlížel obsah své peněženky. Nicméně souhra v týmu byla tak vynikající, že si slíbili že spolu už nikdy nepojedou.
Celkem záměrně jsme nejdříve ukázali závodní schopnosti našich členů a nyní se vrátíme ke schopnostem organizačním. Ještě před úspěšnou Ledovou jízdou uspořádal náš klub své první opravdové závody. A to JESENÍKY 95 - Ramzová 14.-15.2.1995. Organizace se chopili, opět kdo jiný, Radek a Zbyňa. Po počátečních zmatcích se stavbou stánků , kterou dostal na starosti Pavel, proběhl první den dokonale. Pod tímto pojmem máme na mysli samozřejmě hlavně sobotní večerní Country bál na Chatě Ramzovské sedlo.
Pravda, díky sobotnímu hodování se někteří závodníci na start doslova ploužili a jejich psi nechápali tu proměnu svých pánů. Naštěstí jsou severští psi docela nezávislí, a proto kocovině svých pánů nepřikládali zvláštní důležitost.
Takže na konci byli téměř všichni spokojeni a organizátoři řádně utaháni. A výsledky našich? Zde jsou:
Kategorie Skj.Tomáš Indrych, který se krátce před závodem stal našim novým členem (a první nadějnou mládeží) dojel na vynikajícím 4. místě. Jen o 2 minuty pomaleji jela Simča a obsadila tak 5. místo.
V kategorii C jel také nový člen klubu Petr Koudelka (zv. Mladý Kony), bratr našeho prezidenta a skončil na 7. místě, když ho psi moc neposlouchali, protože byli Zbyňovi.
A do třetice nový člen Jaromír (Jarin)Kvapil v kategorii B obsadil vynikající 3. místo.
V kategorii A skončil Kiťas opět za Honzou Chlumem na 2. místě.
Závody se vydařily, všichni zúčastnění se řádně přiopili (někteří pravda i více), takže vše v pořádku. Všichni doufali, že i II. ročník se povede podobným způsobem
Zimní sezóna pomalu končila, bylo nutné začít myslet na přípravu letní schůze. Tu opět dostal na starosti Zbyňa. Po závodech se klub rozrostl o další dva nové členy - manžele Irenu a Petra Zdráhalovy z Pohořan u Olomouce.

Vzhledem k nabitému únorovému programu jsme málem zapomněli na zcela ojedinělou výpravu v dějinách českého mushingu expedici KŘÍDLO A PES. Sezóna závodů na sněhu tedy definitivně skončila, takže se budeme věnovat pullingům. Tento typ závodů , dobře provozovatelných i mimo zimu se těší poměrně velké oblibě našich členů. V dubnu se dva naši zástupci zúčastnili asi nejslavnějšího pullingu v republice (na Moravě určitě), ve Slavičíně. Dosáhli úspěchu přímo fantastického, který klubu přinesl nehynoucí slávu. Kiťas i Radek soutěžili se svými fenkami SH - Cindy a Jessykou. Palmu vítězství nakonec ve své kategorii doslova vytáhla Kiťasova Cindy a po urputném boji, jemuž ostatní závodníci již jen přihlíželi, skončila na druhém místě Radkova Jessyka. Cindy si navíc odvezla také cenu za největší násobek utáhnuté váhy ke své vlastní váze. O měsíc později po tomto úspěchu, přesně 13. května uspořádal náš klub již II. ročník Ramzovského pullingu. Naši zástupci soutěžili téměř ve všech kategoriích, ale za zmínku stojí jen tyto výsledky (jiné se nedochovaly):

SH feny : 1. místo Kiťasova Cindy , 4. místo Pavlova Arisa
Ost feny : 1. místo Kiťasova Brita (NO)
AM psi : 1. místo Jarinův Apalai

V srpnu uspořádal Zbyňa ve Vidnavě schůzi. Byl na ni přijat nový člen - Pavlův švagr Gejza Sóky (není rómského původu, jak by jméno mohlo napovídat, je to Maďar), jinak novopečený majitel štěňátka SH Alky. Jakožto učitel byl jmenován kronikářem. Na schůzi bylo rozhodnuto o pořádání II. ročníku závodů na Ramzové. Další průběh schůze byl tradiční, a proto další informace neuvádíme, poněvadž si je nepamatujeme. Takže další činností stojící za zmínku byly závody konané ve dnech 28.-29.10.1995 v Bystřici nad Pernštejnem, kde jsme se opět sešli v hojném počtu. Pravda už náš příjezd byl poznamenán budoucí skvělou atmosférou. Když totiž kolem 23. hodiny vyskákala z auta zdřevěnělá čtveřice : Zbyňa, Pavel, Gejza a pomocník Pavlův tatík Pepa, vrhl se k nim Kiťas již notně podroušeném stavu (slavil narozeniny) a Pepu uvítal se slovy : "Čau, tebe znám ! Kde máš vlasy ? a poplácal ho po vyleštěné dálnici na hlavě. Až posléze se ukázalo, že se pochopitelně neznají! Samozřejmě, že ten večer skončil až brzy ráno a kolem pohaslého ohniště se povaloval slušný výřad prázdných lahví. Takže k našim výsledkům : Tentokráte jsme obsadili tři kategorie. V kategorii Skj startovali Pavel a Gejza, přičemž pro oba to byly první závody a jejich nezkušenost se neprojevila v aktivitě psů - ta byla vynikající, ale v technickém vybavení. Jejich závodní stroje byly, no řekněme, technicky slabší. Ale přesto Pavel skončil na solidním 7. místě a Gejza na místě 10. V kategorii C startoval pouze Zbyňa a technický stav jeho káry opět signalizoval nepřipravenost našich závodníků na prahu nové sezóny. Po prvním kole jel na vynikajícím 4. místě, ale druhý den ho upadlé přední kolo donutilo ze závodu odstoupit. V kategorii A jeli dva závodníci : Simča (Kiťas se léčil) a Jarin. Pravda, Jarin přijel se svými šesti malamuty, takže aby mohl jet kategorii A, musel si od Simči půjčit jednoho psa. Volba padla na nejmenší fenku SH Funny. Zápřah vypadal poněkud kuriózně, ale jelo to. A výsledky byly fantastické. Simča dojela 1. a Jarin na 2. místě. Musíme uznat že na I. ročník byly závody připraveny dobře. Další závod o kterém je nutno se zmínit se konal o týden později a jediným zástupcem klubu Obří skály - Ramzová tam byl Kiťas, který zvítězil. Závod se konal na Velehradě. Byť jsme se původně chtěli zúčastnit více závodů na kárách (podzimních), nějak se to nepovedlo. Takže ty další už byly na sněhu. Sníh tohoto roku napadl na horách Jesenických poměrně brzy, takže ten, kdo plánoval dlouhé ježdění na kole (Gejza) byl brzy zklamán. Proto jsme přistoupili k zimnímu tréninku na Ledovou jízdu, kterou tentokrát plánovaly posádky Kiťas, Simča a Zbyňa, Pavel. Byť se Pavel na saních jezdit teprve učil, spřáhli jsme mu pořádnou smečku, ať ukáže, co dovede. První jízda zároveň ukázala, že vedoucí dvojice Dasty-Dan není nejvhodnější. Pavel Danovy schopnosti trochu přecenil. Ale jinak jízda dopadla vcelku dobře, protože tam byl na lyžích Zbyňa

 

Bohužel Ledová jízda nakonec pro nedostatek sněhu odpadla. Takže už nám pro tento kalendářní rok zbyl jediný závod konaný ve dnech 29.-30.12.1995 ve Vrchlabí. Byl pojat jako Silvestrovský závod s dobrovolnou noční etapou. Tohoto poměrně zajímavého závodu se zúčastnilo pět našich členů. V kategorii Skj na trati dlouhé 8 km bojovala Petra poměrně solidně a nakonec získala slušné 13. místo. V kategorii C si velice úspěšně vedl Petr Zdráhal. Z celkového počtu 42 závodníků obsadil 17. místo a v podkategorii C2 dokonce místo 4. Kategorii B jsme obsadili dvěma závodníky. Lépe si tentokrát vedl Zbyňa a v poměrně silné konkurenci obsadil 9. místo. Velké uznání si zaslouží také Jarin, který jediný jel s AM a přesto nebyl poslední! Získal vynikající 11. místo, přičemž na 12 km trati zaostal za Zbyňou v součtu obou kol jen 11,5 minuty. V kategorii A jsme měli jednu závodnici - Simču. Se svými sibiřany se bila jako lvice a nakonec jí to vyneslo skvělé 4. místo. Musíme se také zmínit o noční etapě. Pravda, nejeli ji všichni závodníci. Většina dala přednost poklidnému odpočinku před nočním zážitkem. Přesto naši závodníci opět dosáhli vynikajících výsledků. V kategorii B byl tentokrát Jarin o 43 vteřin rychlejší a obsadil 2. místo, Zbyňa pak místo 3. V kategorii A si Simča své 4. místo zopakovala.